Het Duivelseiland bij Dordrecht wordt de komende jaren een belangrijke hub voor de opslag en renovatie van brugonderdelen. Rijkswaterstaat transformeert dit terrein tot een circulaire werf, waar onderdelen van bruggen, viaducten, tunnels en snelwegen worden gestald en klaargemaakt voor hergebruik. Met de enorme ervaring en gunstige ligging speelt Koninklijke Van der Wees Transporten hierin een cruciale rol als specialist in zwaar transport over water. Het bedrijf zoekt actief de samenwerking met aannemers en EPC contractors die deze infrastructurele werken gaan uitvoeren.
Grote behoefte aan hergebruik
In de komende dertig jaar moet Rijkswaterstaat talloze bruggen, tunnels en wegen uit de jaren ’60 en ’70 vervangen of renoveren. Alleen al in Zuid-Holland gaat het om dertien bruggen, acht tunnels en dertien wegen. Om circulair te kunnen werken, is er behoefte aan een centrale opslaglocatie voor herbruikbare onderdelen. Het Duivelseiland bij Dordrecht biedt hiervoor de ideale oplossing. Dankzij de strategische ligging aan het water kunnen grote brugdelen efficiënt worden vervoerd en opgeslagen.
Een voorbeeld hiervan zijn de stalen brugdelen die in 2028 vrijkomen bij de vervanging van de Keizersveerbrug bij Raamsdonksveer. Deze worden tijdelijk opgeslagen en later hergebruikt voor de renovatie van de Spijkenisserbrug. Ook de betonnen liggers van de viaducten van de A9 bij Badhoevedorp en de ringweg Groningen krijgen hier een tweede leven.
Van der Wees: Specialist in Zwaar Transport over Water
Koninklijke Van der Wees Transporten is al jarenlang toonaangevend in het transport van zware en omvangrijke objecten over water. De ligging van het bedrijf direct naast de toekomstige circulaire werf maakt hen de ideale logistieke partner voor aannemers en Rijkswaterstaat. Met een moderne vloot van pontons en gespecialiseerde schepen biedt Van der Wees efficiënte en duurzame oplossingen voor het verplaatsen van brugdelen en andere infrastructurele componenten.

Door de expertise in watergebonden transport kan Van der Wees helpen bij het minimaliseren van verkeershinder en CO2-uitstoot, terwijl grote brugonderdelen veilig en gecontroleerd van en naar de werf worden verplaatst. Dit biedt een uitgelezen kans voor aannemers om samen te werken met een ervaren partner die bekend is met de logistieke uitdagingen van dergelijke complexe projecten. “Zo hebben we, in samenwerking met diverse opdrachtgevers, alleen vorig jaar al diverse brugprojecten mogen afronden, zoals 2 keer het invaren van de Schipholbrug A9 en tevens voor de Friesenbrucke over de Eems (deel 1 en 2, met een gewicht van respectievelijk 655 en 1100 ton). Eerder zijn we betrokken geweest bij het (de-)mobiliseren en invaren van bruggen in Linz, Thionville, Hafenmundbrücke – Gelsenkirchen, Oranjebrug – Schiedam, Brug Bissegem en de Galecopperbrug – Utrecht.
Onze vloot van duw- en sleepboten en de keuze uit ruim 20 pontons met variabele afmetingen, maken het dat we voor veel van deze projecten een passende oplossing kunnen bieden!” Aldus Mark van den Berg, sales manager bij Koninklijke Van der Wees Transporten. “Voor het project in Schiphol gebruikten we specifiek onze Lastdrager 7 -ponton om de klus te klaren, met slechts 2 cm speling langszij tijdens het invaren!”
Een toekomstgerichte aanpak
Met de herinrichting van het Duivelseiland wordt niet alleen een circulaire werf gerealiseerd, maar ook een duurzame toekomst voor de infrastructuur in Nederland. De strategische ligging, gecombineerd met de expertise van Koninklijke Van der Wees Transporten, biedt aannemers een unieke kans om bij te dragen aan innovatieve en duurzame bouwoplossingen.
Koninklijke Van der Wees nodigt alle betrokken partijen uit om samen te werken aan een efficiëntere en milieuvriendelijke aanpak van brugtransporten en renovaties. Door krachten te bundelen, kunnen we de infrastructuur van Nederland toekomstbestendig maken, met oog voor duurzaamheid en logistieke optimalisatie.
“Our Mission Is Yours!” Koninklijke Van der Wees Transporten BV
